Omdat het kan!

Geschreven door: Jeroen Dijkstra op 21 juni 2022

2022-06-21 11:44:00

Ja, veranderen kan soms behoorlijk schuren en pijn doen. Laat staan het besluit nemen dat je wílt of moét veranderen. Buiten je comfortzone bewegen, zoeken naar mogelijkheden en meer.

Het riep behoorlijk wat vraagtekens op in mijn omgeving. 31 jaar, Managing Director van een stabiel bedrijf in de zakelijke dienstverlening, kleintje op komst. En dan het avontuur aangaan bij een startup die op haar website de ambitie uitspreekt failliet te gaan. Nee, mijn besluit het om het roer om te gooien kon niet meteen rekenen op veel bijval. “Maar waarom doe je dit Jelmer?” Omdat het kan! Kort door de bocht? Ik denk van niet.

Ja, veranderen kan soms behoorlijk schuren en pijn doen. Laat staan het besluit nemen dat je wílt of moét veranderen. Buiten je comfortzone bewegen, zoeken naar mogelijkheden en oplossing buiten je vertrouwde grenzen, gedachten en gevoelens wegdrukken omdat je hoofd een andere kant op wil dan je hart. Nee, veranderen is niet makkelijk en dus kun je blijkbaar dingen blijven doen die niet goed genoeg voelen zolang je maar voldoende redenen kunt oplepelen om in je eigen je gedrag te blijven volharden.

Maar, als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. En wat ik al een tijdje kreeg, was niet meer voldoende. Ik was op zoek naar een plek waar échte impact gemaakt werd en besefte me meer en meer dat ik die plek in mijn comfortzone niet zou treffen. Dus kon ik twee dingen doen: stoppen met zoeken en dus accepteren dat het ‘is zoals het is’. Of het gevoel van ‘iets missen’ de ruimte geven. Ik besloot tot het laatste. Zo ging ik vanuit een situatie van ‘iets willen’ naar een ‘iets moeten’ situatie. Op basis van intrinsieke motivatie zette ik mezelf aan de slag om datgene te vinden waar ik naar op zoek was.

Dus toegegeven, ‘omdat het kan’ is in de basis wel wat kort door de bocht. Zonder duidelijke reden jezelf aanzetten tot verandering is geen goede basis om resultaat te behalen. Laat staan een hele organisatie of, nog groter gedacht, een hele sector aanzetten tot verandering. Maar zodra die reden duidelijk is, hoef je niet persé te belanden in complexe denkprocessen en risicoanalyses. Soms kun je simpelweg gewoon doén! Waarom? Omdat het kan!

Toegegeven, je kán in je huidige functie blijven ondanks dat je niet de juiste energie uit je werk haalt. Maar je kán ook op zoek gaan naar iets anders. Je kán die 5 kilometer naar kantoor in de auto blijven afleggen, maar je kán ook de fiets pakken. Je kán wijnflessen naar de glasbak brengen, maar je kán er ook potten van maken om mensen aan het denken te zetten. Je kán mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt (wie bepaalt trouwens die afstand?) links laten liggen, maar je kán deze groep ook een kans geven en op weg helpen.

Als we met elkaar ietsje vaker onze creativiteit de vrije loop laten, meer openstaan voor wat er allemaal goed gaat en zou kúnnen gaan en vaker onze veilige bubbel zouden verlaten, krijgen we noodzakelijke initiatieven vaker en sneller van de grond. Door anders te denken, te zijn en mate name door anders te doén, blijven we niet hangen in gesprekken dat het weleens anders zou kunnen of moeten. Dan praten we niet over de verandering. Nee, dan zíjn we de verandering.

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk geschenk voor je relaties, collega’s of werknemers, denk dan eens aan een circulaire pot of zeeppomp van Pottle. Waarom? Omdat het kan!

Ook een steentje bijdragen aan een betere wereld?

Bekijk dan onze collectie en ga verder dan alleen de kachel een graadje lager zetten

Bekijk al onze producten